Sta je wel eens stil bij de toon van het stemmetje in je hoofd? Praat je regelmatig negatief tegen jezelf, of sta je voldoende stil bij de momenten waarbij je trots op jezelf mag zijn? Als je moeite hebt met het waarderen van zowel je kwaliteiten als je mindere punten, gaat dit ten kosten van je (mentale) gezondheid. Ik help je graag bij het maken van keuzes die goed zijn voor je lijf, hoofd en ziel.
In dit artikel lees je wat zelfwaardering precies inhoudt en geef ik je handvatten om je zelfwaardering te verhogen. Je kunt ook de podcastaflevering beluisteren:
Wat betekent zelfwaardering?
Het hebben van een hoge zelfwaardering wordt vaak onterecht vergeleken met arrogantie. Daar waar je bij arrogantie echter je eigen waarde overschat, of jezelf hoger plaatst dan anderen, gaat zelfwaardering veel meer om het erkennen van je eigen waarde, inclusief je zwakke punten. Waar liggen jouw kwaliteiten en wat kun je minder goed? Kun je jezelf volledig omarmen zoals je bent en heb je een gezonde relatie met jezelf?
Waarom is zelfwaardering belangrijk?
Over het algemeen vinden we het eenvoudig om te erkennen dat (andere) mensen van waarde zijn, maar vinden we het lastiger om deze waarde aan onszelf toe te kennen. Zonde, want de mate waarin je jezelf waardeert, heeft veel invloed op je algehele welzijn. Als je positief over jezelf denkt, leidt dat indirect tot een betere gezondheid. Bovendien is het eenvoudiger om een oprechte en gelijkwaardige verbinding aan te gaan met een ander als je jezelf op waarde kunt schatten en helemaal jezelf kunt zijn. Als je een lager zelfbeeld hebt, is de kans groot dat je in relaties – zowel in de liefde als vriendschappelijk – vaker problemen ervaart.
Vier manieren om je zelfwaardering te vergroten
Ga even bij jezelf na: in welke mate waardeer jij jezelf? Welk cijfer geef je jouw zelfwaardering op een schaal van 1 tot 10? Mocht hier ruimte voor verbetering in zitten, wat heel waarschijnlijk is, raad ik je aan om aan de slag te gaan met de volgende vier vragen.
1) Waar ben je trots op?
Over het algemeen hebben we er geen probleem mee om onszelf af te kraken als iets niet lukt, maar vinden we het wél lastig om onszelf te complimenteren als iets heel goed gaat. Of vergeten we daar simpelweg bij stil te staan. Probeer daarom eens om deze week elke ochtend als je opstaat een moment te nemen om te bedenken waar je die dag trots op bent. Dit kan van alles zijn; het feit dat je gelijk je bed uit kwam in plaats van nog een half uur snoozen, of dat je vorige week je baan had opgezegd, omdat je geen werkplezier meer ervaart. Door hier regelmatig bij stil te staan, ga je dit soort situaties eerder herkennen en erkennen.
2) Hoe praat je tegen jezelf?
Het stemmetje in je hoofd heeft een grote invloed op je gemoedstoestand en mentale gezondheid. Hoe praat je tegen jezelf? En zou je ook zo tegen je beste vriendin praten? Of sterker nog, zou je de manier waarop jij tegen jezelf praat aanleren aan een groep basisschoolleerlingen? Als dat antwoord nee is, ben je waarschijnlijk te negatief. Je mag (en moet) heus een beetje streng voor jezelf zijn, maar probeer jezelf minstens net zo erg te belonen op momenten dat je trots op jezelf mag zijn.
3) Maak je tijd vrij om te genieten?
Voel je een negatieve of positieve energie om je heen hangen? Om een positieve energie te ervaren, is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt voor dingen waar je van geniet, én waar je je daarna ontspannen en vredig over voelt. Als je geniet van het eten van een reep chocola, maar je wordt daarna bekropen door een schuldgevoel, is dat geen waardig genietmoment geweest. Waar geniet je nu 100% van? Zet die activiteit vaker in je agenda!
4) Kan je waar je goed in bent kwijt in je dagelijks leven?
Als je weet wat je kwaliteiten zijn en waar je energie van krijgt, kun je daar je dagelijks leven op inrichten. Hoe ziet jouw week er momenteel uit? Wat voor werk doe je, welke mensen heb je om je heen, hoe besteed je je vrije tijd? Doe je dingen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, of sleur je jezelf er keer op keer doorheen? Als je veel moet trekken en sleuren, en “kom op, nog even door” een zin is die je vaak tegen jezelf zegt, doe je blijkbaar niet hetgeen waar je energie van krijgt, en zal het lastiger zijn om jezelf te waarderen.
Aan de slag
Mocht je het lastig vinden om te achterhalen waar jouw kwaliteiten liggen, of waar jij energie van krijgt, kun je de (gratis) core values index test aanvragen. En mocht je nu een uitgebreider antwoord willen op jouw vragen, ga ik graag de uitgebreide variant met je aan, inclusief een coachingsgesprek.
Laat het me vooral via een Instagram DM weten als je aan de slag bent gegaan met deze vier vragen!
Comments